Te-am sunat sa-ţi spun că-i ţeapa

Odată cu progresul ştiinţific, industrial şi economic, o serie de dispozitive ce încorporează tehnologii ce erau catalogate ca fiind de vârf în urmă cu doar câţiva ani au devenit accesibile pentru masele largi. Din această categorie fac parte şi telefoanele mobile.

Funcţionarea telefonului mobil fiind independentă de locaţie sau de identitatea posesorului, a generat un interes deosebit din partea infractorilor pentru sustragerea unor astfel de dispozitive, identificarea autorilor fiind, în opinia lor, imposibilă sau foarte dificil de realizat.

În anul 2011, la nivelul municipiului Iaşi, au fost înregistrate 318 infracţiuni cu AN care vizau telefoane mobile(furturi din locuinţă, furturi din diverse alte locaţii, tâlhării). Multe dintre aceste fapte s-au comis în unităţi de învăţământ, în campusul universitar sau au avut drept victime tineri.

Pentru diminuarea fenomenului, Secţia 2 Poliţie Iaşi, în colaborare cu Inspectoratul şcolar al Judeţului Iaşi, Digital Factory, TVR Iaşi, TV Life, TeleM, statiile locale ale posturilor de televiziune Antena 1, Pro Tv şi Prima TV propun atenţiei dumneavoastră proiectul "Te-am sunat să-ţi spun că-i ţeapă!", urmând să se acţioneze pe trei direcţii:

-creşterea ratei identificării autorilor şi a numărului de aparate recuperate

-intensificarea activităţilor preventive în grupuri şi locaţii unde incidenţa furturilor de telefon este mare, în special în mediile şcolare/campusuri universitare

-campanie mediatică susţinută pentru informarea potenţialilor cumpărători cu privire la riscul de a rămâne în pagubă ca urmare a ridicării telefoanelor mobile ce fac obiectul unor infracţiuni

Nu este un secret faptul că orice terminal telefonic are un număr unic de identificare(seria IMEI, pe care o puteti vizualiza tastând combinaţia *#06#). La operatorii de telefonie mobilă se tine evidenţa aparatelor funcţie de această serie, corespondenţa dintre seria IMEI a telefonului şi cartelele utilizate pe acel telefon pecum si traficul de voce şi date efectuat. Având aceste informaţii, posesorul telefonului este relativ uşor de identificat.

Statisticile arată că în ultima jumătate de an în jur de 80% din telefoanele mobile furate au fost recuperate, poliţia având obligaţia, conform art. 96 din Codul de procedură penală, să ridice obiectele care servesc drept probe. Marea majoritate au fost ridicate de la cumpărători de bună credinţă. De aici şi numele proiectului, care se adresează acestei categorii, în fond fără vină dar în final păgubiţi.

Prin campania media ce se va desfăşura cu sprijinul posturilor de televiziune partenere şi prin intermediul reţelelor de socializare sperăm ca mesajul nostru adresat potenţialilor cumpărători să ajungă la cât mai multe persoane. Dacă nu este cerere, în mod cert va scădea şi motivaţia infractorilor de a fura un telefon.